BMN CONTEMPORARRY 2020 – SINTESIS 23.09.2020. – 02.10.2020.
SZÉPHÁROM KÖZÖSSÉGI TÉR, Budapest, Hungary

A kiállítás megnyitó egyben a Belvárosi Művészeti Napok programsorozat ünnepélyes megnyitója is.
Kiállító kerületi kortárs művészeink: Agg Lili, Barabás Márton, Barabás Zsófi, Barta Bence, Baráth Áron, Dávid Zita, Gerber Márton, Gerber Pál, Márffy Sebestyén, Tranker Kata, Végh Júlia, Véssey Gábor
A belépés ingyenes, részvételi szándékát kérjük jelezze a szepharom@gmail.com email címen
A kiállítást megnyitja: Muladi Brigitta

SZINTÉZIS
Az V. kerület művészeinek csoportos kiállítása
Vajon hogyan jön létre az intuitív gesztusfestészet és a konceptuálisan építkező alkotás találkozása a kiállítótérben? Hogyan elegyednek párbeszédbe elmélyült, lényegkereső művek a groteszk, a világnak tükröt tartó ironikus felvetésekkel? Mi az összekötő elem a kétdimenziós olaj vászon táblakép, a 3D-s nyomtatott tárgy és a teljes teret betöltő installáció között? – Teheti fel e kérdéseket a Széphárom Művészeti Tér termeibe lépő látogató.
A művészi pozíciók, kifejezés- és megközelítésmódok, ikonográfia és szimbolika, vagy akár a munkamódszer spektrumának különböző pontjait képviselő alkotók valamennyien a Belvárosban, az V. kerületben laknak. Csoportos kiállításuk az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Belvárosi Művészeti Napok részeként jött létre.
De vajon mennyiben határozza meg az alkotók munkásságát a belvárosi lét és milyen genius loci dolgozik a háttérben? Habár némelyik alkotás tematizálja is a helyet, többségüknél azonban komplex módon, jóval elvontabban tükröződhet a lokalitás szerepe. Az ember lakókörnyezete nemcsak mindennapjait és a mentális térképén szereplő tájékozódási pontjait határozza meg, hanem idővel kialakuló helyidentitásával, a helyhez való kötődésével egyfajta kulturális közösség tagjává is válhat, hiszen az alkotók mikrokörnyezete és a rájuk nap mint nap ható esztétikai ingerek hasonlóak – az épített környezet mellett a levegő illata, hogy milyen tiszták a padok, mekkora a tömeg az egyes helyszíneken, vagy hogy milyen nyelveken beszélnek körülöttük. Talán ezek – az inspiráció gyakran megnevezhetetlen és észrevétlen forrását képező – sokrétegű impulzusok, azaz a Belváros tértapasztalatának közvetítése kötheti össze a műveket.
Ugyanakkor, a művészek közös nevezőre hozásának kísérlete mellett, érdemes a diverzitást, az anyag sokszínűségét ünnepelni. A tárlatra tekinthetünk akár belvárosi szalonként – az ún. szalonkiállítások művészettörténeti hagyományát követve –, amelyen válogatott művészek állítanak ki közösen, ám mindenki önmagát reprezentálja.
A döntően a legfiatalabb generációhoz tartozó, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen néhány éve végzett művészei mellett néhány már befutott, neves alkotó is jelen van a kiállításon. A hagyományteremtés szándékával megvalósuló rendezvény célja, hogy a kerület kortárs alkotóinak platformot biztosítson alkotásaik bemutatására, ezzel is elősegítve a helyi művészeti színtér további élénkítését, a különböző művészgenerációk közötti dialógus megteremtését, valamint a közönséggel való szorosabb kapcsolat erősítését.
Hamvai Kinga

Köszönjük szponzorainknak támogatásukat, illetve az eseményünk programját szinesbítő Balázs & Cedric: Elektroakusztikus zenekarának
és az eseményen fellépő Ben Leavez zenei kisérő produkcóját.

Balázs & Cedric: Elektroakusztik
Előadók: Cedric af Geijersstam és Tóth Balázs, gitár-ének
Ben Leavez: Csontos Bence
Kiállítás helyszíne:
V. kerületi művészek csoportos kiállítása
Kiállítás keretrendezvénye: Belvárosi Művészeti Napok
Kiállítás időtartama: 2020. szeptember 23. – október 2.
Kiállítás helyszíne: Széphárom Közösségi Tér, 1053 Budapest, Szép utca 1b