BMN CONTEMPORARRY 2021 – SINTESIS 23.09.2021. – 26.09.2021.

SZÉPHÁROM KÖZÖSSÉGI TÉR, Budapest, Hungary

BMN Kortárs 2021 – Szintézis – XI. Belvárosi Művészeti Napok

A kiállítás megnyitó egyben a XI. Belvárosi Művészeti Napok programsorozat ünnepélyes megnyitója is. Kiállító kerületi kortárs művészeink:
Barabás Zsófi, Baráth Áron, Dávid Zita, Gerber Márton, Gerber Pál, Ilona Keserü Ilona, Kusovszky Bea, Méhes Lóránt Zuzu, Nemes Márton, Raffai Réka, Végh Júlia, Verebics Katalin, Véssey Gábor

A kiállításon fellép: David Yengibarian Trio 16:30-tól
A kiállítást megnyitja: Ferenczy Bálint, művészettörténész 17 órakor

Szintézis – Kívül és belül lenni egy időben
Napjaink egyik legnagyobb feladata és egyben kihívása, egyszerre lenni lokálisnak, mégis illeszkedni és együtt rezdülni a nemzetközi tendenciákkal és törekvésekkel. Máshogy fogalmazva – és a képzőművészetre vetítve – reflektálni helyi környezetünkre, ugyanakkor nemzetközi szinten is releváns, friss és értelmezhető módon alkotni. A szaknyelv ezen jelenség definiálására a „globális” és a „lokális” fogalmakból képzett „glokális”, vagy „glokalitás” szót használja.

Legyen szó divatról, dizájnról, filmről, zenéről, színházról vagy esetünkben képzőművészetről, a „glokalitás” sikere ennek a kívül és bent levésnek az egyensúlyán múlik. Azon, hogy tudunk-e egyszerre nyitottan reflektálni a világ változásaira, miközben hitelesek és önazonosak maradunk.
A jelen kiállításon résztvevő 13 művész mindegyike más és más gyökerekben találja meg saját autentikusságát, ugyanakkor összekötő kapocsként jelenik meg lakhelyük, Budapest V. kerülete. A tárlatot így a lokalitás fogja keretbe, ugyanakkor nem a lokalitás uniformizáló hatására fókuszál, hanem a művészi minőség – globális – egyetemességére.

(Ferenczy Bálint)
A kiállítás támogatói: Belváros Lipótváros Önkormányzata, MANK, Magyar Művészellátó, Jackfall, Aranytíz Művelődési Ház, Széphárom Közösségi tér, Lindt,